Aktuella debatter inom kristenheten

 

Uppdaterat den 24 nov 2020

 

 

Abiy Ahmed tog emot Nobels Fredspris 2019 och är som många tidningar påpekade för ett år sedan: ”en hängiven pingstvän och medlem i det etiopiska pingstsamfundet Full Gospel Believers Church”.

 

Men nu ett år senare så är det nog inte många tidigare vinnare av Nobels Fredspris som vill bli förknippad med Abiy Ahmed. Nu är han nämligen skyldig till ett pågående folkmord.

 

Den norska tidningen VG skriver:

 

” – Det vi ser er en sittende nobelprisvinner som går til krig mot sitt eget folk. FN frykter nå folkemord i Etiopia – og utviklingen kan knyttes direkte opp mot statsministerens politikk. Selvfølgelig er prisutdelingen i fjor, uansett hva Nobelkomiteen sier, en skandale.” SLUT CITAT

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/86G11w/krig-i-etiopia-det-stoerste-omdoemmetapet-for-fredsprisen-noen-gang

 

 

Berndt

 

Uppdaterat den 23 nov 2020

 

Ett stort rungande >>tack får vi rikta till Stefan Swärd för denna tydlighet.

 

Uppdaterat den 21 nov 2020

 

 

Joel Halldorfs krönika med rubriken "Det bisarra bönemötet förklarar Trumps tweets" har fått stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige men i hela Norden.
Hoppas att artikeln överstätts till engelska och ges spridning också i den engelskspråkiga världen. Se >>HÄR

 

 

Uppdaterat den 19 nov 2020

 

Detta är nog den mesta angelägna och profetiskt klarsynta bloggpost som Stefan Swärd någonsin skrivit. Ett väckelserop med nöd och klarsynthet. Sprid detta: >>HÄR

 

Uppdaterat den 18 nov 2020

 

 

Mikael Tellbe skriver ett mycket klokt och vist svar på Olof Edsingers kulturdebattartikel om Gamla testamentets lagar: >>HÄR

 

 

 

Uppdaterat den 16 nov 2020

 

Tomas Poletti Lundström  skriver: "Publiceringen av den konspirationsteoretiska ledaren illustrerar hur högerradikala idéer fått fäste i den svenska frikyrkligheten."

Läs resten >>HÄR

 

Uppdaterat den 14 nov 2020

 

Bed för DAGEN

 

Tidningen DAGEN är en unik röst i svensk kristenhet och även i stort i samhällsdebatten. Ofta blir DAGEN citerad även i profan media. DAGEN har genom åren fått vara en profetröst och ett salt och ett ljus. Tyvärr angrips DAGEN och dess duktiga journalister och opinionsbildare nu från sådana som utger sig för att vara bibeltroende. Låt oss be för alla dem som arbetar hos tidningen DAGEN och att de alltjämt får vara en stark kristen röst i vårt land.

 

Berndt

 

 

 

Uppdaterat den 12 nov 2020

 

 

Tidningen DAGEN har idag en intressant artikel om Kamala Harris som nu valts till vice president i USA. Hon kan mycket väl komma att bli USAs nästa president efter Joe Biden. Kamala är aktiv medlem i en baptistförsamling och är en varmt troende. Tillsammans med president Joe Biden, som är aktiv katolik, kommer dessa båda vara de främsta ledarna i ”den fria världen”. De står inför enorma utmaningar som det växande klimathotet och corona-pandemin.

 

Hoppfullt är att Biden/Harris lovat att USA åter ska ansluta sig till Parisavtalet som ju anses vara av stor vikt om världen ska kunna stoppa den globala uppvärmningen. Likaså har de lovat att USA omgående ska återvända till WHO för att åter aktivt delta i dess arbete för att stoppa pandemin.

 

Berndt Isaksson

 

 Relaterat:

 

https://www.dagen.se/utrikes/2020/11/12/kamala-harris-baptist-med-koppling-till-tre-varldsreligioner/

 

 

Uppdaterat den 9 nov 2020

 

Fantastiskt bra skrivet av Micael Grenholm. Stor eloge till honom för denna >>bloggpost.

 

Uppdaterat den 31 okt 2020

 

Sturessons >>väckelseappell till kristenheten

 

 

Uppdaterat den 10 oktober 2020

 

Jerushah Duford, barnbarn till den kände evangelisten Billy Graham, uppmanar alla att rösta på >>Biden

 

Uppdaterat den 5 aug 2020

 

Saxat från DAGEN:

"Efter andra världskriget är Europa både ekonomiskt och politiskt akterseglat och EU är inte ett begynnande antikristligt världsrike. Världen domineras i dag av några enstaka stormakter som USA och Kina. Det FN och EU gör är att skapa mötesplatser som gör det möjligt för mindre länder att finnas med i beslutsfattandet. Annars skulle stormakterna helt dominera scenen. Om vi skulle avskaffa FN och EU skulle världen inte bli mindre antikristlig. Den enda effekt skulle vara att stormakterna då helt dominerar vår värld. Avgörande beslut skulle ännu mer koncentreras och fattas i snabba telefonsamtal mellan Washington, London, Berlin, Moskva och Beijing. Ett avvecklat EU ökar framför allt Putins makt." Läs resten >>HÄR

 

Uppdaterat den 27 juli 2020

 

>>I denna konflikt bör man som kristen inte spela med.

 

 

Uppdaterat den 22 juli 2020

 

BibelFokus.se: >>Varför jag inte har uppskattat Paul Washer särskilt mycket

 

 

Uppdaterat den 16 juli 2020

 

 

Ögonöppnande förkunnelse

  Under flera årtionden har Stanley Sjöberg varit den mest kända representanten för frikyrkligheten i vårt land. Nu är han till åren kommen, men är alltjämt aktiv i debatten i andliga frågor. Sedan många år har han förkastat ”den klassiska helvetesläran”. När han först gjorde det i boken ”Ur svenska hjärtans djup”, utgiven 1988, så fick han en del kritik, främst från pingstleden, och blev i viss mån utfryst.  

 Idag delar dock de allra flesta som förkunnar Guds ord samma uppfattning som Stanley Sjöberg uttryckte 1988. Stanley Sjöberg har insett efter ett grundligt studerande av bibeln att den klassiska helvetesläran är en grov vantolkning av Bibeln. Han säger också att de år han har kvar som förkunnare vill han ägna åt att förklara det storslagna i Kristi försoning och budskapet om alltings upprättelse och hur Gud ska bli allt i alla. I en intervju gjord för några dagar sedan frågar journalisten Jacob Zetterman: 

Det du vill berätta om är det storslagna i den kristna tron?”

 

På detta svarar Sjöberg:

”– Min önskan är att få försvara Bibelns trovärdighet. Samtidigt vill jag klarlägga missförstånd och mycket som blockerat människor som har en andlig längtan.

Inte minst vill han komma till rätta med strafftänkandet och en bibelsyn som talar om ett evigt brinnande helvete, något han själv säger inte finns belägg för i Bibelns texter.” SLUT CITAT

 

Berndt Isaksson

Relaterat: >>HÄR

 

 

Uppdaterat den 12 juli 2020

 

>>Jesus och Rom 13

 

 

Uppdaterat den 7 juli 2020

 

>>Därför sörjer jorden

 

 

Uppdaterat 4 juli 2020

 

>>Vem skulle Jesus tvångsutvisa? Respons till Stefan Gustavsson

 

Uppdaterat den 27 juni 2020

 

Debatten om >>Knutby rullar vidare.

 

 

Uppdaterat den 18 juni 2020

 

>>Peter Halldorf: Fundamentalism finns på fler håll än i Knutby

 

Uppdaterat den 8 juni 2020

 

>>Joel Halldorf: En bibel döljer inte Trumps tomhet

 

Uppdaterat den 28 maj 2020

 

Micael Grenholm ger sig in i debatten om >>Donald Trump

 

 

Uppdaterat den 4 maj 2020

 

>>Dags för kristna att se igenom bluffen - överge undergångsprofetiorna

 

 

Uppdaterat den 22 april 2020

 

 

Fejkprofetior läggs i Wilkersons mun

 

Som det så ofta är med påstådda ”profetior” så är de bluff och direkt lögnaktiga efterhandskonstruktioner. På senare tid har det i kristen bloggvärld förekommit uppgifter om att David Wilkerson år 1986 skulle ha profeterat om den Coronapandemi som nu drar fram över världen. En profetia som skulle sagt detta:

 

”Jag ser en farsot komma över världen, och barerna och kyrkor och myndigheter kommer att stänga ner. Farsoten kommer att drabba New York City och skaka staden som den aldrig tidigare har blivit skakad. Farsoten kommer att tvinga bönelösa troende till radikal bön och in i sina biblar, och omvändelse kommer att vara ropet från gudsmannen i talarstolen. Och ut ur detta kommer det att komma ett tredje stort uppvaknande, som kommer att svepa över Amerika och världen.” SLUT CITAT

 

Men David Wilkersons bror, Don Wilkerson, säger ang. denna påstådda profetia:

 

”Jag jobbade direkt med min bror under den här tiden 1986, för World Challenge. Jag hörde honom aldrig nämna eller tala om den här profetian under den tiden eller efteråt.” SLUT CITAT

 

Berndt Isaksson

Relaterat: >>HÄR

 

 

 

Uppdaterat den 31 mars 2020

 

 

Sverige och EU

 

I debatten om den omskrivna konferensen i Solnahallen skriver Stefan Swärd till Lars Enarsons förkunnelse bland annat så här:

 

”Däremot är det inte av Gud givet exakt hur gränser ska dras. Vill Gud att Katalonien ska bli självständigt från Spanien? Vill Gud att Skottland ska bli självständigt från Storbritannien? Är Jugoslaviens uppdelning i ett antal självständiga stater enligt Guds vilja för nationsgränserna? Vill Gud att Ungern ska återfå sin forna stormaktsstatus och därmed återta områden av Rumänien, Serbien, Slovakien m.m.? Vill Gud att Sverige ska ha nuvarande gränser eller är det den gamla svenska stormakten som är Guds vilja, med Finland och Baltikum som landskap i Sverige? Vill Gud att Skåne ska höra till Danmark, det har mest hört till Danmark? Vill Gud att USA ska vara denna gigantiska stormakt? Vill man begränsa ländernas makt vore det väl rimligt att USA bantades ner, Texas egen nation, kanske Kalifornien? USA från början var några av delstaterna i nordöstra nuvarande USA. Samma sak gäller Gotland som inte har hört till Sverige mer än några hundra år. Nationer och nationsgränser ändras ständigt och den moderna nationalstaten med strikt medborgarskap, gränskontroller och passkontroller uppstod på 1800-talet. Det jag vänder mig emot är en sluten nationalism som inte vill samarbeta med andra länder och som inte vill ta emot flyktingar och inte ge människor frihet att arbeta, studera och bilda familj var de vill.” SLUT CITAT

 

 

 

Berndt Isaksson

Relaterat >>HÄR

 

 

 

Uppdaterat den 27 mars 2020

 

Stefan Swärds >>slutreplik

 

 

Uppdaterat den 26 mars 2020

 

>>"Solnahallens bönemöte hade mer fokus på att be fram högernationalistiska regeringar i länderna än att be om människors frälsning."

 

 

 

Uppdaterat den 25 mars 2020

 

>>Stefan Swärd: Enarson leder en SD-vänlig sekt

 

 

Uppdaterat den 16 mars 2020

 

Jonas Gardell: >>Hur kan en influensa rasera hela vår värld?

 

 

Uppdaterat den 11 mars 2020

 

Pingstpastor Gunnar Johansson skriver i DAGEN bland annat så här:

"Det finns också en risk i dag för osund karismatik, när en del så kallade profeter via Youtube förmedlar profetior, utan att dessa kan korrigeras om de skulle vara osunda och felaktiga. När man dessutom förstärker sina profetior med påståenden som att ”Gud har sagt” och ”Gud har talat ”, vilket naturligtvis kan vara fallet, bör man ändå vara extra på sin vakt som lyssnare. Inte minst påstådda profetiska tilltal om helande, vilket jag känner till exempel på, där det i stället slutat med en begravning, är inte alldeles enkelt att förklara för dem som har drabbats. Dessa som profeterat om helande, när det inte har skett, borde uppsöka de närstående till dem som har drabbats av dessa profetior och be om förlåtelse. Men i stället drar man ofta vidare till nya sammanhang, där man förmedlar sina nya tilltal, och lämnar dem som drabbats åt sitt eget öde. Detta bör alla ledare som står för en sund karismatik, tydligt markera emot." SLUT CITAT

 

Relaterat: >>HÄR 

 

 

Uppdaterat den 4 mars 2020

 

Joel Halldorf: >>Den himmelska horisonten kan hjälpa oss att bevara anständig­heten när paniken sprids i pandemins spår.

 

Uppdaterat den 26 feb 2020

 

>>Kyrkan behöver inte yoga – vi har ju allt!

 

 

Uppdaterat den 23 feb 2020

 

Stefan Swärd: >> Nu försvarar jag svenska pingströrelsen och Daniel Alm mot kritiken från Lars Enarson

 

 

Uppdaterat den 20 feb 2020

 

>>Vilka glasögon har vi?

 

 

Uppdaterat den 4 feb 2020

 

En allvarlig villolära hävdar att Gud hyser agg mot Sverige. Men det gör Han inte, Han älskar >>Sverige.

 

 

Uppdaterat den 22 jan 2020

 

Blev ikväll påmind om Peter Ljunggrens starka appell som han hade för något år sedan. Ett brandtal till Sveriges >>kristenhet.

 

 

 

Uppdaterat den 17 jan 2020

 

En välbehövlig replik från Lars Gunther, pastor i Equmeniakyrkan, ang. >>trosrörelssens historia i Sverige.

 

 

Uppdaterat den 15 jan 2020

 

>>I Dagen just i dag

 

 

 

Uppdaterat den 14 jan 2020

 

Citat från DAGEN: "Trots att Mikael (Karlendal) ser beslutet att bli katolik som ett misstag konstaterar han att han har lärt sig mycket under åren i Katolska kyrkan, bland annat mycket positivt i den katolska traditionen. Han nämner också att han numera är ”helt övertygad” om att katoliker är kristna och att Katolska kyrkan är en kristen kyrka." Läs resten >>HÄR

 

Uppdaterat den 10 jan 2020

 

Antje Jackelén svarar Stefan Gustavsson >>HÄR

 

Uppdaterat den 5 jan 2020

 

>>Dags för kyrkan vända åter till kristen tro 2020

 

Uppdaterat den 1 jan 2020

 

Svensk kristenhet konstarerar i total samstämmighet >>Gud ger oss ett stort ansvar för vår värld

 

Uppdaterat den 21 dec 2019

 

>>Fem värdelösa anledningar att förneka jungfrufödseln

 

 

Uppdaterat den 9 dec 2019

 

 

Teologie hedersdoktor Jonas Gardell skriver ett >>öppet brev till Jimmie Åkesson.

 

 

 

 

Uppdaterat den 1 december 2019

 

 

>>Robin Johanssons vittnesbörd

 

 

 

Uppdaterat den 23 nov 2019

 

Mikael Karlendal  blev mycket uppmärksammad då han för något år sedan konverterade till Katolska kyrkan. Men i höstas så ångrade han detta och har nu lämnat Katolska kyrkan och har sitt andliga hem i Svenska kyrkan.

 

En annan som för ett antal år sedan konverterade till Katolska kyrkan är Ulf Ekman. Han har dock inte ångrat detta vägval, utan är tvärtom mycket tacksam för det han funnit i den katolska tron och läran.

 

I dessa två poddavsnitt vittnar han om detta på ett ödmjukt  och ärligt sätt:

 

Min väg till Katolska kyrkan:

https://poddtoppen.se/podcast/1197879850/tjugo-minuter-med-ulf-ekman/58-min-vag-till-katolska-kyrkan

 

Varför konverterar man?

https://poddtoppen.se/podcast/1197879850/tjugo-minuter-med-ulf-ekman/59-varfor-konverterar-man

 

 

Uppdaterat den 30 okt 2019

 

Mikael Karlendal: >>Jag lämnar den Romersk-katolska kyrkan

 

 

Uppdaterat den 15 okt 2019

 

>>Noora från Skam visar mörk sida av frikyrkan i biosuccén Disco

 

Uppdaterat den 6 okt 2019

 

>>Vad är den Nya Apostoliska Reformationen (NAR) för något?

 

 

Uppdaterat den 4 okt 2019

 

"Om man bara argumenterar utifrån principen om individens autonomi och kroppsliga integritet, lär det för övrigt inte dröja länge innan även det kristna barndopet ifrågasätts. Även det initierar ju barn i en troendegemenskap innan de har haft en möjlighet att göra egna och medvetna val. I sitt individualistiska nit glömmer man helt enkelt bort är att alla barn växer upp i ett sammanhang och formas av dess miljö och arv." SLUT CITAT

 

>>Jacob Rudenstrand

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Ett utmärkt bra svar från

>>Antje Jackelén.

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Joel Halldorf: >>Omskärelseförbud gör judiskt och muslimskt liv olagligt

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

>>Vad är problemet med framgångsteologi?

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

När jag var ung på 70-80-talet var det ofta Stanley Sjöberg som i media fick vara frikyrklighetens representant och språkrör. Idag verkar det allt mer och mer bli pastorn och bloggaren >>Micael Grenholm som får inta den rollen. Må Gud välsigna och leda honom med visdom och klokskap i den kallelsen.

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>”Alla orkar inte stå och sjunga lovsång i tio minuter”

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>Det som de unga söker

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>Tack och lov har ingen den ”traditionella” synen på kvinnligt ledarskap idag

 

 XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

>>Börja undervisa om kvinnors självklara rätt att leda i kyrkan

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

>>Predika Jesus - inte slöjförbud

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Ang. >>Kenneth Copeland

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Mycket väckande budskap. Sprid detta! >>HÄR

 

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>20 år sedan "guldmiraklet" på Nyhemsveckan

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Det har varit tyst om Marcus Birro, både i profan och kristen media, på senare år. Förr var han jämt i ropet. Men nu tar han till orda igen; >>HÄR

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

"Jag står inte bakom allt som sägs och görs under Pride. Men jag kan inte bortse från att Pride handlar om och finns till för människor som både historiskt och i nutid har behandlats fruktansvärt illa. Om människor som vill kunna gå längs gatan hand i hand med den de älskar. Utan att utsättas för förakt, hot och våld."

 

>>Ebba Busch Thor

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Tänk att Donald Trump inte begriper något så grundläggande som att vi i Sverige har ett självständigt rättsväsende. Men å´ andra sidan så förstår han det säkert, men han vill gärna använda denna >>fråga för att ta fokus från det växande missnöjet i USA mot Trumps skandalösa politik.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Detta är ju något av det största som skett i svensk kristenhet på länge. Verkligt konkret >>försoningsmöte.

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Daniel Alms svar till Nätverket för klassisk baptism

 

Efter det att tre företrädare för Nätverket för klassisk baptism skrivit en uppmärksammad >>debattartikel i DAGEN, där man bland annat kritiserar Equmeniapastor Esther Kazen och hennes liberala syn på sex- och samlevnadsfrågor, så har en livlig debatt börjat i DAGEN och på sociala medier.

Pingstledaren Daniel Alm har redan bemött insändaren i ett >>inlägg på facebook. Det är mycket som är intressant i det inlägget, bland annat detta: 

 

Jag uppfattar Ester Kazen för långtgående i flera av dessa frågor. Givetvis är det positivt med samtal om sexualitet och vi behöver kunna föra dialog. Men vi behöver också stå för de värderingar vi uppfattar bibliska. Givetvis måste vi söka göra detta utan att bli moralistiska. En tro på äktenskapet som ram för sexuell utlevnad mellan människor behöver inte leda till utestängande av människor med andra erfarenheter.” (understrykningen är min).

 

Alm talar alltså om äktenskapet som en ram för sexuell utlevnad mellan människor, istället för som det annars brukar heta ”mellan en man och en kvinna”.  Vet inte om hans formulering är en fingervisning om att även Pingströrelsen är på väg att bejaka samkönade äktenskap?  För den debatten pågår ju inom alla kyrkosamfund idag, exempelvis inom >>EFK. Svenska Kyrkan har ju sen flera år fullt ut bejakat samkönade äktenskap. Inom Equmeniakyrkan är det upp till varje lokal församling att avgöra om man erbjuder vigsel av samkönade.

 

Det andra som också är intressant i Daniel Alms facebookinlägg är när han konstaterar följande: ”Vi ser idag ett antal debatter i kristenheten som drivs av människor som företräder antingen sig själva eller på sin höjd ett nätverk eller en parakyrklig organisation.

 

Och vidare säger han om detta att ”rent allmänt är detta ett stort problem i kristenheten idag.” Och han konstaterar också: ”de riskerar att bidra till polarisering i sin iver att få uppmärksamhet för sin fråga.

 

Berndt Isaksson

OBS! Daniel Alms hela facebookinlägg kan läsas >>HÄR

 

OBS! Uppdaterat:

Esther Kazens som är generalsekreterare i SEK  och även privat driver plattformen @feministpastorn, får stort stöd från Styrelsen för Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

https://www.dagen.se/debatt/stor-bredd-ryms-inom-sek-1.1557039

 

Samt från medlemmar i Facebookgruppen Kristna feminister

https://www.dagen.se/debatt/meningslost-trata-och-leta-fel-hos-varandra-1.1557042

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Saxat från Sändaren i ett reportage från Hönökonferensen:

 

"I ett annat bibelstudium talade Malm om "tre karismatiska heresier".

 

– Jag är ett barn av den karismatiska väckelsen och den har haft en avgörande betydelse i mitt liv. Men i dag ser jag en oroande utveckling i den karismatiska rörelsen. Det finns tre karismatiska heresier, tre falska föreställningar om Gud: Vi tror att vi kan förstå Gud, vi tror vi kan säga åt honom vad han ska göra, och vi tror att Gud är skyldig oss att handla på ett visst sätt om vi bett, lovsjungit och tänkt på ett visst sätt. Paulus talar emot allt detta i Romarbrevet 11:33, "Aldrig kan någon utforska hans beslut eller spåra hans vägar. Vem kan känna Herrens tankar, vem kan vara hans rådgivare? Vem har skänkt honom något som han måste återgälda?"

 

– Om vi försöker påverka Gud blir det inte tro, utan vad religionspsykologin kallar magi." SLUT CITAT

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Nätverket för klassisk baptism får svar på tal >>HÄR

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>Ekumeniskt gehör behövs. En känsla av tillhörighet till den stora kyrkan.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>Ja, vad är det som får brinnande evangelister från Danmark att falla pladask för ett Trump-möte?

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

"Jag är helt övertygad om att vi som vill se mångfald och tolerans är i kraftig majoritet i Sverige. Men det räcker inte. Vi kan inte sitta hemma och säga bra saker. Vi måste göra oss hörda på gator och torg. När en jude eller en lesbisk kvinna utsätts för hot eller våld i Almedalen utsätts vi alla.

För i morgon kan det vara du eller jag."


Willy Silberstein, styrelseledamot i Svenska kommittén mot antisemitism

 

Läs resten >>HÄR

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

>>Gud låter inte sig beskrivas eller begränsas av ett kön.

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Saxat från >>Sändaren:

"Equmeniakyrkan har fått nog. Nu kräver kyrkan amnesti för ensamkommande flyktingar som varit i Sverige i två år. Ett skarpt besked från kyrkokonferensen i Jönköping." SLUT CITAT

 

Känner tacksamhet över att Equmeniakyrkan höjer sin röst i viktiga samhällsfrågor som flyktingmottagande och klimatfrågor. Hand i hand med det dagliga arbetet, i de många församlingarna, för att också vinna människor till tro på Jesus Kristus som världens ende Frälsare. Aldrig att de båda sidorna i den kristna tron och bekännelsen får spelas ut mot varandra.

 

Berndt

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

>>Antikrist är inte miljövän: den karismatiska rädslan för Agenda 2030

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

>>Trump får EFK att tveka inför ordet ”evangelikal”

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Björn Cedersjö: >>Därför är mitt ja bibelgrundat

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Nu har ledarna för Pingströrelsen och Alliansmissionen svarat på varför deras samfund valt att lämna SEA. Och deras motivering är ju faktisk rimlig. De skriver bland annat så här:

"Vår andra synpunkt var att om man vill ha samfund som förankringsbas och stöd måste förankring någon gång ske. Det blir en omöjlig situation för oss att tas till intäkt för yttranden vi inte har haft någon möjlighet att påverka. Detta avvisades av ledarna för SEA som ville ha sin fria roll och inte behöva förhålla sig till våra samfundsledningar på så sätt. Därför finns vi inte kvar i nätverket." slut citat

 

Relaterat: >>HÄR

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

"Det är absolut inget vi önskar eller alls driver – abort ska aldrig ses som preventivmedel – men ibland verkar det oundvikligt givet livets komplexiteter. Jag tror att alternativet med illegal abort är mycket sämre än att det tillåts i en abortlagstiftning, och givetvis måste omfattningen av en sådan lagstiftning kunna debatteras. Men framför allt behöver vi en fördjupad etisk diskussion. Det behövs mer kärlek i tiden, så att fler väljer att föda sina barn. Och inte minst behöver män ta mer ansvar för sin sexualitet."

 

>>Daniel Alm

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

"Det är inte ett bra vittnesbörd för vår tro på Gud och försoningen när kristna abortmotståndare uppträder ensidigt fördömande, skriver Stanley Sjöberg." Läs >>HÄR

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

"Både Pingströrelsen och Svenska alliansmissionen har exempelvis valt att avsluta sitt medlemskap, och kallar sig numera ”närstående organisationer” utan att synas på SEA:s hemsida. Detta försvagar SEA:s ställning i svensk kristenhet."

 

>>Stefan Swärd

Samt >>HÄR

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

>>Vanvettig värld!

 

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

>>Nej, sätt inte rätten till asyl på undantag

118 röster från frikyrkan: Ge inte Trump och Orbán större inflytande

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

>>Kashif Virk har fel om Jesus och korsfästelsen

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

>>Elisabeth Sandlund: Pelosis varning om Trump kan inte avfärdas

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

EU-debatt i tidningen >>DAGEN

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

"Frågan om Jesus som enda frälsningsvägen har blivit det avgörande testet på de kristnas trohet mot evangeliet."

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

>>Orbáns regim ”skenkristen”

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Tack gode Gud för pingstteologen Mikael Stenhammar. Med anledning av det som denna helg pågår i Friends Arena skriver han bland annat så här :

 

Saxat från DAGEN

 

”Det är tydligt att Bethels lära levererar såväl andliga upplevelser som vittnesbörd om helanden. Men att något fungerar och kommer med kraft får aldrig bli vårt sanningskriterium. Jesus säger uttryckligen att det finns många som profeterat och gjort mirakler i hans namn utan att han för den skull känt dem (Matt 7:21-23). Det är inte bara teologin om helande i Bethel som bekymrar mig, utan även andra läror och uttryck som måste skärskådas i Bibelns ljus med Andens hjälp. När nu under och tecken är Bethels signum passar det att börja ett ödmjukt granskande på detta område. Jag är förvånad att det så gott som saknats hittills. Att blåögt välkomna Bethel och deras helandeteologi kommer stå oss dyrt och i långa loppet hindra den förnyelse av Andens gåvor som Herren vill verka i svensk pingströrelse och andra sammanhang.

 

Mikael Stenhammar, pastor i Sionförsamlingen Linköping och doktorand i Pentekostal teologi vid University of Birmingham, England.

 

Läs hela artikeln >>HÄR

 

 

 

Micael Grenholm: >>Problemen med scenlampor och rökmaskiner i frikyrkan

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

I

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Mikael Karlendal: >>Var den tidiga kristna kyrkan protestantisk eller katolsk? 

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Mikael Karlendal bemöter Anders Gerdmars bok:

 

>>Är Skriften allena förenlig med Skriften?